Verslagen

Markermeer - Almere - paard van Marken

 

S0105010.JPGZondagochtend om 8 uur spreken we af bij de club. Met een flinke tocht voor de boeg vindt Peter (organisator) het verstandig om vroeg te vertrekken omdat de wind misschien zou aantrekken in de middag. Kayaks op het dak en met 4 man in 2 auto's op weg naar Almere Oostvaardersdiep. In de auto rijdend op de dijk zeggen we nog, die golven vallen wel mee ;-). Peter en Pjotr zijn inmiddels ervaren grootwaterlieden en Erwin en ik de learners.

Marken 103 2

Wat een geweldig idee om met de open kano op open water te gaan varen. Dat vonden meer mensen, want met vijf tandemboten vertrokken wij naar de vluchthaven ten zuiden van Marken. Hier begon, onder een stralend zonnetje, het inpak, omkleed en insmeer ritueel. Na een korte briefing van Geoff begonnen wij aan de eerste etappe naar het Paard van Marken.

download 002Zodra de beperkingen werden versoepeld kon de drang om er in clubverband  met de kano op uit te gaan niet meer bedwongen worden. Als startpunt kozen wij het keerpunt van onze laatste clubtocht uit 2020, Jaarsveld aan de Lek. Door de hoge waterstand was de Lek een mooie brede rivier en met een beetje stroom mee voeren wij naar het westen. Dit ging zo voorspoedig dat na een uurtje varen Schoonhoven al in zicht kwam. Nadat wij even de oude haven van Schoonhoven bekeken hadden gingen wij verder naar het geplande keerpunt  bij Amerstol.

instap foto

Al lijkt 4 keer per jaar hetzelfde tochtje misschien veel, voor mijn gevoel duurde het best lang voordat de tweede tocht gevaren werd. Met een beginnende vaste kern en gelukkig ook een deel nieuwe gezichten (waar zijn de rest van onze nieuwe leden bij de tochten?) werden snel wat boten uit het rek gehaald. Een aantal deelnemers hadden wat boten gepast zodat ze op deze tocht weer een leuke kajak konden uitproberen. De aanhanger werd vervolgens volgeladen met boten en we konden vertrekken.

P9270277 3

Doordat de Veluwerally niet doorging vanwege Corona leek het mij en tien anderen een goed plan om een alternatieve riviertocht te varen. Elke keer als ik over de A27 naar het zuiden reed dacht ik bij het kruisen van de Lek dat ik hier nog wel eens  zou willen varen. Omdat de stuwen bij Hagestein dicht zijn en er dus geen stroming is, konden wij prima vanaf een recreatieplek bij Tull en het Waal, net ten noorden van het stuw- en sluizencomplex Hagestein, de rivier op en “stroomafwaarts” varen.

opstap

Het is zondagochtend, de wekker gaat iets eerder af dan normaal. Ik heb mij op het laatste moment nog aangemeld voor een kajak-tochtje in plaats van het vaste rondje op de Eem. Even wat lunch bereiden en de thermosfles vullen met koffie om later op de dag van te kunnen genieten. Op naar de vereniging om de boten en benodigdheden voor de dag op te halen. Ik ontmoet de tweede tocht-peddelaar en geroutineerd binden we de boten op het dak.

IMG 20200831 WA0012 2Sinds jaren wordt er dit jaar weer een KVB cursus bij onze club gegeven. Maar liefst 8 personen hadden zich hiervoor aangemeld. In juni startten de reguliere trainingen op de donderdagavond gegeven door Dik Voorthuis. Maar naast deze reguliere trainingsavonden werden er ook een paar “Specials” georganiseerd.

IMG 20200611 WA0015

Woensdag 10 juni hebben wij met de kajak quickstartgroep een rondje stad gevaren. De cursisten hebben laten zien dat zij van alles aandurven. Hoogtepunten waren de smalle doorgang onder de stadsring, de uitstap bij de stuw en het inklimmen bij de sluisdeur (naar aanleiding van de mail over het Futennest bij de Koppelpoort, wij zijn er ruim omheen gevaren).

P6070020 2

Gelukkig, wij mochten weer in clubverband een tocht gaan varen. Wel iedereen apart in de auto en niet over elkaar heen hangen bij het op/afladen van de boten, maar dat namen wij graag op de koop toe. Vanaf het strandje bij het Naarderbos vertrokken wij richting IJmeer. Op het Gooimeer was nog niets te merken van de voorspelde westenwind 4 Bf, pas na de Hollandse Brug ter hoogte van Muiderberg kwamen de eerste golven. Iedereen had er zin in en er werd koers gezet naar het eiland Hooft.

IMG 20200126 WA0002Wat een cadeautje. Met de weersvoorspelling van een bewolkte en sombere dag in mijn hoofd pakte ik zaterdagmiddag mijn kleding in. Mijn zonnebril stopte ik zonder na te denken ook in mijn tas. Wat een geluk dat ik die heb meegenomen. Vanaf het moment dat wij in Hank arriveerden tot wij ‘s middags de spullen weer hadden ingepakt, heeft de zon uitbundig geschenen. Hoewel het een grootwatertocht zou moeten worden wilden wij ook wel wat kreekjes varen.

Zondagochtend 1 december 08:30:

 kajak in wit weiland

Vijf heren van KvKeistad trotseren de kou terwijl ze hun kajaks op de trailer laden. Ondanks de lage temperatuur zit de stemming er al in, we hebben zin in het tochtje. Snel worden de kajaks opgebonden vertrekt de groep richting het Beusichems veer. Eenmaal aangekomen worden de boten over het hek getild en in het witte landschap gelegd.

S0571193 2.jpgverslag

Misschien door de last minute organisatie van dit tochtje, maar dit jaar waren er niet veel mensen die kennis wilden maken met varen op open water. Met toch een mooi groepje van 8 personen verzamelden wij om 8.00 uur bij onze vereniging. Normaal zien wij niemand maar nu vielen wij in de gezellige drukte van het kanopolotoernooi. Snel opladen en een kort ritje naar onze opstapplek bij het gemaal “Hertog Reijnhout” bij Nijkerk zorgde ervoor dat wij al vroeg het water opgingen.