Afdrukken

 

 imgp1284.jpg

 

Een van de meest herkenbare beelden van kanovaren is het varen in een open kano in de eenzaamheid en stilte van een prachtig natuurgebied, de zon weerspiegeld in het met gele waterlelies bedekte wateroppervlak, het meegenomen eten en drinken klaar om in een weiland of bos uit de boot te stappen voor een picknick.

 

Wat biedt de Kanovereniging Keistad?

 

 P2160109c.jpg 


Openkano Tochten in 2020-21

 

Leiden-106c.jpg

 

Aanmeldingen voor Openkano tochten

Wij maken gebruik van een aanmeldingsformulier, dat je naar de organisator van de betreffende tocht kan sturen. Dan heeft hij zonder na te vragen alle benodigde informatie in zijn bezit. Het formulier wordt ook verspreid met de tochtreclame.

Over de tochten

 

Vragen?

Als je vragen hebt over een bepaalde tocht, benader dan de organisator. Voor meer algemene vragen over onze openkano activiteiten: de open kano groep.

 


Open Kano-freestyle

 

Open Kano-freestyle komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en is ontstaan doordat enthousiaste kanovaarders stromend en wildwater technieken op vlak water gingen oefenen. Al doende werden de technieken verder ontwikkeld en ontstonden er spelenderwijs nieuwe manoeuvres. Het groeide op den duur uit tot een wedstrijdsport waar mensen een kuur lieten zien en beoordeeld werden op techniek, uitvoering, maar ook op uitstraling.

Een volgende stap, voor een deel van de freestylers, was dat zij muziek gingen gebruiken bij het laten zien van hun performance. Een ander deel vindt het varen op muziek maar niets en gaat het om het spelen met bootbeheersing en balans. Beide groepen beoefenen de manoeuvres van freestyle.

 

Wat maakt het leuk?

Freestyle is geschikt voor Open Kanovaarders, zowel solo als tandem. Het is geschikt voor mensen die plezier hebben in het verbeteren van hun techniek, bootbeheersing en souplesse. Hoever kun je leunen en opkanten, hoever kun je draaien en je gewicht verplaatsen, hoe kun je gebruik maken van de snelheid van je boot en de verschillende peddelslagen… krijg ik de boot met 1 peddelslag 180 graden gedraaid…

 

Het prettige van freestyle is dat je ook even voor een uurtje in de boot kunt gaan zitten en spelevaren. Je hebt geen groot stuk water nodig, en hoeft geen tocht te plannen, niet echt iets voor te bereiden. Je kunt veel bereiken zonder dat je kracht hoeft te gebruiken, het is niet belastend voor je lichaam. Enthusiasten krijgen de verschillende technieken onder de knie en ze vloeiend in elkaar over laten lopen. Daarvoor heb je uiterste beheersing van je boot, lichaam, en peddel nodig.

 

Het materiaal

 

Er bestaan speciale free-style bootjes en peddels. Maar eigenlijk is elke wendbare kano waarin je makkelijk kunt knielen geschikt. Een allround peddel voldoet. De speciale free-style peddels zijn doorgaans wat langer dan een toerpeddel en hebben een dun groot blad. Het is prettig voor de knieën wanneer je een niet al te gladde knielmat in je boot hebt liggen. Voor wat betreft kleding is belangrijk dat je je er makkelijk in kunt bewegen. In de winter is eventueel het dragen van een wetsuit aan te bevelen. En, zoals gebruikelijk, is het gewenst een set reservekleding achter de hand te hebben. Een vijver van ongeveer 100 vierkante meter en een windstil plekje completeren de benodigdheden. De liefhebber van het varen op muziek kan zijn/haar uitrusting desgewenst aanvullen met een waterdicht verpakte walkman.