Kajakcursussen

Quickstart kajakvaren (beginners)

• Deze cursus is bedoeld voor wie met kajakvaren wil beginnen.
  • De cursus sluit aan op de Try-out.
  • In deze cursus maak je je de basistechnieken van kajakvaren eigen, zodat je op een veilige manier met efficiente peddelslagen toertochten kan maken.
  • Er zijn 6 praktijklessen en later in het seizoen een theorieles.
  • Je kunt na de Quickstart al deelnemen aan bepaalde toertochten van de vereniging.
  • De eerste Quickstart begint op dinsdag 1 mei, de tweede op donderdag 14 juni en eventueel een derde in september.
  • De lessen beginnen om 19.30 uur.

Kajakvaardigheid A (gevorderd)

• Deze cursus is het vervolg op de Quickstart.
  • Tijdens deze cursus wordt er met een vorderingsstaat gewerkt, de technieken die je beheerst worden afgevinkt.
  • De nadruk wordt gelegd op verbetering van de in de introductiecursus geleerde technieken. Daarnaast zijn er enkele nieuwe technieken.
  • De lessen beginnen op de woensdagavond 9 mei.
  • Na de zomerstop kunnen nog een of twee herhalingslessen gegeven worden, voor een eventueel examen als niet alles op jouw vorderingsstaat is afgevinkt.

Verder van belang

• Cursussen gaan door bij voldoende belangstelling.
  • Tenzij anders vermeld, vinden de lessen plaats op de Eem, bij het clubgebouw.
  • De lessen beginnen om 19.00 uur en duren ca. 2 uren.
  • Er is geen examen na de Quickstart.
  • Het examen kajakvaardigheid-A bestaat uit zowel theorie als praktijk en het varen van een examentocht.
  • De datum van het theorieexamen en eventuele praktijkexamen kajakvaardigheid-A is nog niet gepland, jouw instructeur informeert jou hierover.
  • Je kunt je instructeur verzoeken een toertocht naar keuze te laten gelden als examentocht. (er moet dan een instructeur bij de tocht aanwezig zijn).

Open Kano cursussen

Quickstart Open-Kanovaardigheid (beginners) in Tandem

• Zo snel mogelijk genieten van het openkano varen? Dat kan! Je kunt na 6 lessen al aan onze korte kanotochten in de natuur meedoen!
  • De Quick Start bestaat uit zes lessen op de woensdag avond. De eerste is op 2 mei en de laatste op 6 juni.
  • Wij beginnen om 19.00 uur bij ons clubhuis aan de Eem. Je vaart in een tweepersoons boot, die je samen met peddel en zwemvest van de vereniging kunt huren.
  • Tijdens de Quick Start maak je je de basistechnieken van kajakvaren eigen, zodat je op een veilige manier met efficiente peddelslagen toertochten kan maken.
  • Verder vertellen wij over hoe je de juiste peddellengte kiest, hoe wij onderdelen van de peddel en kano noemen, iets over veiligheid en het effect van wind en golven op de kano. Heb je dan nog vragen – die beantwoorden wij ook.
  • Na de Quick Start vaar je op een veilige manier met efficiënte peddelslagen en kan dan de pracht van onze stille waterlandschap bewonderen. Op zondag 3 juni varen wij samen een dagtocht door het prachtige natuurgebied Kortenhoef (nabij Hilversum) en zullen genieten van een picknick op de oever. Op zondag 24 juni is er ook een tocht gepland naar Ankeveen/Spiegelmeer.

Open-Kanovaardigheid A (beginners) in Tandem

• Om jouw technieken verder te verbeteren kan je na de Quickstart doorgaan op de woensdagavond tot eind september (m.u.v. de zomerstop) met een cursus voor het Diploma A van de Watersportverbond.Voor de zomerstop zijn er tien trainingen en wellicht een theorieles.
  • Je kunt ook meedoen aan andere dagtochten van de vereniging.

Open-Kanovaardigheid B (gevorderd) in Tandem

• Bij deze trainingen wordt de nadruk gelegd op toegepaste slagen, combinaties van slagen en het mysterieuze begrip “een zijn met de boot”.
  • Aan de hand van het aantal inschrijvingen en beschikbaarheid van instructeurs, wordt een keuze gemaakt tussen een volwaardige Diploma B-cursus van 8 lessen voor de zomerstop, met na de zomerstop examen training en/of specifiek workshops op B-niveau.
  • Onderwerpen voor workshops kunnen in overleg zijn met de deelnemers, denk hierbij aan efficiënt vooruit varen, efficiënt bochttechniek, “wind en golven” en de natte oefeningen (laatstgenoemde als onderdeel van het Diploma Openkano Veiligheid).
  • Op dit niveau wordt een mate van zelfstudie verwacht, d.w.z. buiten de lessen om de theorie doornemen, tochten varen en de slagen en manoeuvres oefenen.
  • Als je op Diploma B niveau al vaart, kan je zo’n workshop gebruiken als “opfristraining”.
  • De dag en tijdstip van de lessen en/of workshops worden met de deelnemers afgestemd (niet per se de woensdag of de donderdag, kan ook in het weekend).
  • Indien een cursus plaats vindt, geldt hetzelfde voor examentraining na de zomerstop.

Verder van belang

• Cursussen gaan door bij voldoende belangstelling.
  • Beginners die net lid zijn hebben voorrang.
  • Tenzij anders vermeld, vinden de lessen plaats op de Eem, bij het clubgebouw.
  • De lessen beginnen om 19.00 uur en duren ca. 2 uren. Daarna is de kantine open.
  • De examens voor open kano zijn gepland op zaterdag 6 oktober, vanaf 13.00 uur en bestaan uit theorie en praktijk. Je kunt jouw instructeur verzoeken een “gewone” toertocht te laten gelden als de verplicht examentocht (mits een instructeur bij de tocht aanwezig is).

Aanmelden voor trainingen en workshops na keuze is bij de Trainingscommissie per e-mail, graag voor eind april.

ma 10 dec | 20:00 - 21:00
ma 17 dec | 20:00 - 21:00