Vanaf het Pannerdens kanaal bij Doornenburg tot aan Gorinchem loopt onze langste rivier door het fruit gebied van de Betuwe. De Linge is zo’n 108 kilometer lang en meandert door het landschap, langs pittoreske dorpjes. Bij Tiel wordt de Linge gekruist door het Amsterdam Rijn kanaal en gaat het Linge water via een grote buis onder het kanaal door. Vanaf Zoelen wordt de Linge , de beneden Linge genoemd. Tot zover wat feitjes. Bij Kapel Avezaat , aan het weggetje de Daver, ligt een eethuis met een grote parkeerruimte en een klein instap steigertje. De start van onze 17 kilometer lange kanotocht.

Voorzichtig laten we de boten het water in glijden..de walkanten zijn nat van de ochtend mist en we willen niet achter onze boten aan het water in...

Hulvaardige handen helpen waar nodig en iedereen komt veilig in zijn open kano of kajak.

De zon probeert door het dikke wolken dek door te piepen, maar helaas…de lucht is grijs en dit zal de hele dag zo blijven. De dreigende regen blijft ons gelukkig bespaart tot een paar druppels op het einde van de tocht, waar we de regenjassen niet voor aan hebben hoeven trekken. Wind is er niet en de rimpelingen in het spiegelgladde water worden door onze peddels aangebracht.

Met een zondags tempo’tje varen we genietend door het rivieren landschap. Afwisselend natuurgebieden , weilanden, prachtige buitenhuizen, lodderig kijkende koeien en fruitboomgaarden gaan aan ons voorbij.

Bij elke stuwtje, we hebben er drie in dit traject , voeden we ons met de meegebrachte koffie, thee , broodjes en zelf gebakken cake. Haast hebben we niet..tempo in het varen ook niet…ook voor ons is het herfst vakantie..en er is geen tempo beul bij..de open kano vaarders bepalen het tempo en de kajakkers passen zich er naar aan, door af en toe een stukje te dobberen en foto’s te maken.

Bij Geldermalsen buigen we rechtsaf de Korne op en varen richting ons eindpunt bij het historische stadje Buren. Bij de stadswal trekken we voor de laatste keer de boten op de kant.

Na het opbinden van de boten , zetten we de auto’s terug op de nabij gelegen parkeerplaats en lopen door het stadje naar de “pannenkoekenbakker”. Een restaurantje met een zeer royale keus aan heerlijkheden.   We genieten van onze pannenkoeken en gaan voldaan op alle fronten terug naar Amersfoort. De Linge , we gaan er vaker naar toe!

Leden Login