ImageKanovereniging Keistad kent een actieve groep die regelmatig gaat wildwatervaren of brandingvaren. Bij het wildwaterkanovaren vaar je op stromend water met rare stromingen, golven, keerwaters en verschillende obstakels in de rivier.

Om dit goed te doen is niet alleen veel kanotechniek en behendigheid en inzicht nodig, maar ook durf en een flinke dosis uithoudings- en doorzettingsvermogen.

Onder wildwaterkanovaren verstaan wij het maken van een mooie tocht op een wildwaterrivier. We varen in kleine groepen door onherbergzame natuurgebieden, die je als wandelaar vaak niet of nauwelijks kan bereiken. Het wildwaterkanovaren is daarom ook een echte buitensport, die wij met eerbied voor de natuur proberen te beleven. De natuurbeleving onder sportieve en gezellige omstandigheden staat voorop. Afhankelijk van de ervaring worden er eenvoudige of moeilijker rivieren bevaren.

Beginnende wildwatervaarders krijgen een wildwatercursus van ca. 6 weekenden onder leiding van ervaren wildwaterkanoërs. Deze cursus begint aansluitend aan de vlakwatercursussen en begint meestal in oktober en gaat door tot eind maart. Het vaargebied is voornamelijk België, Luxemburg en Duitsland. Het goed en veilig wildwatervaren staat hier centraal. Iedereen (jong en oud) kan hieraan meedoen, onder de voorwaarde dat je al redelijk goed op vlakwater kan varen en een redelijke basisconditie hebt.

In het eerste wildwaterjaar kun je het vaarmateriaal binnen de vereniging huren. De gevorderde wildwatervaarders varen in weekenden logischerwijs de moeilijkere rivieren in België en Duitsland.

's Zomers gaat een grote groep naar de snelle rivieren in de Alpen. Deze week is ook zeer geschikt voor beginners die de beginnerscursus gevolgd hebben en de stap naar het grotere wildwater in de Alpen willen maken. Meer gevorderden vinden binnen KV Keistad gemakkelijk een groepje wildwatervaarders om zelf een wildwatervakantie te organiseren.

Belangrijk uitgangspunt binnen KV Keistad is, dat het wildwatervaren niet te duur en vooral gezellig moet zijn. In de winter maken we het niet al te Spartaans en overnachten in een jeugdherberg. In de zomer kiezen we natuurlijk voor kamperen. Als je dan zo'n intensief weekend met elkaar op pad bent geweest; twee dagen in weer en wind heerlijk sportief bezig bent geweest, dan lijkt het net alsof Imageje tien dagen vakantie gehad hebt. Kortom: gezellig, spannend, inspannend en ontspannend tegelijk.

Als je nog helemaal niet kan kanoën, is het echt nodig dat je eerst alle basistechnieken op vlakwater leert. Je volgt dan eerst de cursus voor kanovaardigheid A. Aansluitend in het najaar kun je je opgeven voor het wildwatervaren.

We beginnen met een informatieve avond, waarin duidelijk wordt wat er allemaal gaat gebeuren. Na een eerste kennismaking met wildwatervaren kun je beslissen of je het wil leren. Eigenlijk gaat dan alles vanzelf, want je wordt vanzelf opgeslokt in het wonder van het Wildwatervaren.